Har pave Frans ret til at kalde migrantkrisen ”den største tragedie siden Anden Verdenskrig”?

Pave Frans har kaldt problemerne, der møder flygtninge og migranter ”den største tragedie siden Anden Verdenskrig”.

Under hans almindelige audiens d. 22. marts hilste han en italiensk organisation velkommen, som tilbyder tjeneste og hjælp til migranter og flygtninge, når de ankommer, og han sagde: ” Lad os ikke glemme at dette problem i dag med flygtninge og migranter, er den største tragedie siden Anden verdenskrig”.

Ja, migranter og flygtninge har helt sikkert behov for medlidenhed og hjælp. Hvem er ikke dybt berørt, når de ser billeder af døde kroppe, det også gælder børn skyllet op på stranden, efter at overfyldte både med kurs mod Europa kæntrer i Middelhavet? Hvem bliver ikke berørt af, at have set billeder af overfyldte migrantlejre med næsten umulige forhold eller lange rækker af folk, der går mod et eller andet sted, hvor de måske kan finde tilflugt?

Ja, alt dette er en tragedie. Men er det sandt, at dette er den største tragedie i de sidste 72 år?

Mens flytningen af folk påvirket af krig og civil uro sandsynligvis når millioner og helt sikkert har kostet liv, kan jeg hurtigt komme i tanke om en anden tragedie, som forårsager endnu mere lidelse, ødelæggelse og sorg.

Denne tragedie er abort.

Undersøgelser i år skønner, at en milliard menneskeliv (et tusind millioner) er blevet slået ihjel ved aborter rundt om i verden i det sidste århundrede.

Tragedien ved abort er ikke kun destruktionen af ufødte menneskevæsner, men det ødelægger også livet for mødrene, der skulle have født dem. Tænk på tragedien af de millioner af kvinder, der er i live i dag, som åndeligt og psykologisk er blevet ødelagt efter en abort. Hvordan kan de elske sig selv eller dem, der er omkring dem iberegnet deres overlevende børn, når de kæmper med den skyld, som opstår, når man dræber en uskyldig? Tænk på de millioner af fædre, som føler sig værdiløse for ikke at kunne have beskyttet deres barn fra en frygtelig død? Dominoeffekten af abort er forbløffende. Ingen efterlades uberørt.

Kardinal Burke sagde i et interview sidste september, at prioriteten af forsvaret for livet ikke må forandres i Kirken, hvis katolikker finder andre situationer, som for eksempel immigration mere rigtigt.

”Vi må give førsteprioriteten til respekten for det menneskelige liv og til familien for at kunne orientere os korrekt i adresseringen af andre spørgsmål, som gør sig gældende sammen med fattigdom og immigration, de mange udfordringer, ethvert menneske møder gennem livet,” sagde han på samme tidspunkt.

”Det giver overhovedet ingen mening at være bekymret for immigration og fattigdom, hvis menneskelivet i sig selv ikke er beskyttet af samfundet. Det er helt igennem en modsætning. Den første fordring til mennesket er respekten for livets gave i sig selv, som er blevet givet af Gud. Og ligesom ufødte bør beskyttes, på samme måde bør de, hvis liv er bebyrdet enten ved alderdom eller specielle behov eller ved alvorlig sygdom, også blive beskyttet,” tilføjede han.

Burke foreslog, at med mindre der er en ”grundlæggende” respekt for livet, burde spørgsmålet, om hvad der skal gøres i forhold til flygtningekrisen, vendes til en form for ”socialt arbejde”, som faktisk kan være meget skadeligt for samfundet, og dermed dets individer”.

Frans’ kommentar minder om en kommentar, han kom med i 2013, da han kaldte ungdomsarbejdsløsheden og ensomheden hos de ældre for Kirkens ”mest presserende problemer” og det ”mest alvorlige af alle onder, som rammer verden i disse tider”.

Den autoriserede engelske udgave af dette blogindlæg er skrevet af Pete Baklinski og publiceret på LifeSiteNews d. 24. marts 2017. Den kan læses på:https://www.lifesitenews.com/blogs/pope-francis-calls-current-migration-crisis-greatest-tragedy-since-ww2.-but

(Oversat af Mogens Bohn og Patrick Fyrst)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s