Banebrydende forskning viser spydsår i Kristi ligklæde

Beviser viser også, at den samme mand var dækket af Ligklæderne fra Torino og Oviedo.

Ny banebrydende forskning afslører, at ligklædet fra Torino, – som menes at være Jesu Kristi ligklæde – viser mærker af et spydsår, som er i overensstemmelse med vor Herres, som skildres i Evangelierne. Dette viser også, at Ligklædet fra Torino og Ligklædet fra Oviedo begge har dækket den sammen mand.

I en undersøgelse offentliggjort fredag af det katolske universitet i Murcia (UCAM) i Spanien fremlagde forskerne de seneste retsmedicinske beviser, som antager, at Ligklædet fra Torino og Ligklædet fra Oviedo stammer fra den samme periode og har dækket den samme person. Ligklædet fra Oviedo viser også, at der efter mandens død er tilført ham et sår med en skarp genstand. Dette er i overensstemmelse med det, Skt. Johannes beretter i sit Evangelium, som beskriver, at en romersk soldat med et spyd åbner Kristi side, mens Han stadig hang på korset.

Alfonso Sánchez Hermosilla, en af de ledende forskere i projektet, siger, at undersøgelsen ”ikke alene bekræfter, at begge klædestykker dækkede den samme person, men også at personen, allerede som et lig og i oprejst stilling fik tilført et dybt sår”.

Forskerne har tidligere været usikre på oprindelsen af blodpletterne på Ligklædet fra Oviedo. ”Blodpletterne, som vi har arbejdet med, har altid været der, men ingen har undersøgt dem, og de er de eneste med denne karakteristika”, sagde Sánchez Hermosilla. ”For så vidt er de blevet tilskrevet at være sår forårsaget af en pisk”.

Men det blev hurtigt klart for forskerne, at ikke alle pletterne på ligklædet kom fra en levende person. Når man anbragte dem under et infrarødt filter, blev nogle af pletterne usynlige. Ifølge Sánchez Hermosilla er det netop det, man ville forvente af blodet fra et lig, ikke blodet fra et levende menneske. Analyser af såret antydede også, at det var tilføjet en person, som stod op.

Yderligere undersøgelse forklarer, hvorfor der var visse pletter, der kom fra næse og mund.

”Idet det passerede igennem den højre lunge, har våbnet også banet sig vej gennem de indre intraparenchymale veje, (hjerneblødning) og som en konsekvens siver en del af de organiske væsker således i en opadgående bane som en følge af det intratorakale tryk forårsaget af bevægelsesenergi, således at våbnets indtrængen overførtes til liget” forklarede forskeren.

”Disse væsker passerede gennem de øvre luftveje og blev til sidst udledt gennem ligets næse og mund, idet de frembragte nye pletter i disse områder på Ligklædet fra Oviedo” bemærkede han.

Beviset for et spydsår er i overensstemmelse med øjenvidneberetningen givet af Skt. Johannes i kapitel 19: 34-35: men en af soldaterne stak ham i siden med et spyd, og der kom straks blod og vand ud. Den, der har set det, har vidnet om det, for at også I skal tro – og hans vidnesbyrd er sandt, og han ved, at han taler sandt.

Skønt Ligklædet fra Oviedo ikke er så berømt, som Ligklædet fra Torino, tror man, at det er det ligklæde, der har været viklet rundt om hovedet på Jesus, og det har vakt en lignende hengivenhed, ligesom at det også har skabt diskussion vedrørende dets ægthed. Ligklædet fra

Oviedo har også haft hjemsted i Domkirkebyen Oviedo i det nordlige Spanien siden det 11. århundrede.

Retsmedicinsk forskning fra UCAM har allerede konkluderet i en 2015 rapport, at Ligklæderne fra Oviedo og Torino engang har indhyllet den samme person. Forskerne sammenlignede ”blodundersøgelser, tilstedeværelsen af pollen, bevarelse af tekstilmateriale (hør) og bestemmelsen af organiske og uorganiske forurenede stoffer”.

Forskere har tidligere fundet pollen spore fra Helicrysum (Evighedsblomst), en plante, der blev anvendt ved jødiske begravelser i det første århundrede af den kristne æra. Lignende sporer er også blevet fundet på Ligklædet fra Torino. De udelukkede den mulighed, at disse sporer havde fundet vej til Ligklædet i Oviedo på et senere tidspunkt, idet man bemærkede, at sporerne var knyttet til blodet, og det var ”ikke tilfældigt”.

Undersøgelsen beskriver også i detaljer, hvordan kropsvæv og organer, som ville være blevet gennemstukket af et skarpt instrument i den ”hypotetiske” bane, og noterer, at den som foretog coup de grace (nådesstødet), havde våbenerfaring baseret på den kendsgerning, at spyddet gik lige igennem offerets ribben netop det rigtige sted ved første forsøg.

Engang afvist som middelalderlig forfalskning er Ligklæderne i Torino og Oviedo i stigende grad blevet accepteret som ægte efter en kulstofprøve udført på Ligklædet fra Torino, som resulterede i en datering, der viste sig at være forkert.

Den autoriserede engelske udgave af artiklen er skrevet af Derek Ganzhorn og publiceret på ChurchMilitant.com d. 3. april 2017. Den kan læses på: http://www.churchmilitant.com/news/article/report-supports-authenticity-of-ancient-shroud

(Oversat af Mogens Bohn og Patrick Fyrst)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s