Kirkens lidelse

Denne artikel er en del af en serie, som jeg har valgt at kalde for FultonFridays, opkaldt efter ærkebiskop Fulton J. Sheen.

Derfor må Kirken også gennemgå Sin lidelse, ligesom Kristus gjorde, og Hun skal fordømmes på tre sprog: hebræisk, latin og græsk, og det skal ske i den kulturelle kontekst, der gør sig gældende i Rom og Athen, og det vil blive gjort i det gode, sande og skønnes navn. Ligesom dengang vil også nu repræsentanter fra disse kulturer passere forbi korset, og de vil bede Kirken om at give op og komme ned fra korset.

De, der korsfæster Hende i det godes navn, råber til Hende: Træd ned fra korset og afvis troen på, at der i åndelig forstand er et endemål for mennesket, tag afstand fra troen på at mennesket er skabt i Guds billede, tag afstand fra at ægteskabet er helligt, tag afstand til alt dette og træd ned fra korset, og vi vil tro på Dig.

De, der korsfæster Hende i sandhedens navn, passerer forbi korset og beder Hende om følgende: Træd ned fra korset og afvis troen på, at der eksisterer noget, der hedder Sandheden, tag afstand fra troen på Kristus og Guds eksistens og tag afstand fra det vedvarende liv og sandhed i Kristus i Hans Kirke. Kan Du ikke se, at der ikke eksisterer andre kors ved siden af dit eget på Golgata, tag afstand fra alt dette og træd ned fra korset, og vi vil tro på Dig.

De, der korsfæster Hende i skønhedens navn, råber til Hende: Træd ned fra korset og afvis troen på at frelsen er blevet løskøbt ved en ydmygende død, tag afstand fra Din tro på at den eneste måde, hvorpå man kan redde sit liv, er ved at miste det og tag afstand fra Din tro på at en anden verden (det evige liv) kan opnås ved, at man sætter begrænsninger på sin færden i denne verden. Betragt hvordan Din tænkning har ledt Dig på en vej, som har forårsaget, at Dit kød hænger i strimler. Tag afstand fra alt dette og træd ned fra korset, og vi vil tro på Dig.

Det største guddommelige mirakel i hele Kristi liv og Kirken er, at Han ikke trådte ned fra korset … Et menneske ville træde ned fra korset med den samme ubesindighed, som når svage mennesker møder udfordringer, der forekommer frygtelige. Miraklet er, at man er i stand til at kunne stige ned fra korset, men ikke gør det, at man det første århundrede var gnostiker, at man var arianer i det fjerde århundrede og hedning i det tyvende århundrede. Tiderne er omskiftelige, og det er svært at stå fast. Det er altid let at falde, og der er mange retninger, man kan falde i, men én retning er dog sikker, og det er den, hvor Kirken balancerer imellem himmel og jord.

Den ærværdige Fulton J. Sheen, The Divine Romance (1930).

Den autoriserede engelske udgave af denne artikel er publiceret på The Catholic Gentleman, og den kan læses på: https://catholicgentleman.net/2017/02/the-passion-of-the-church/

(Oversat af Mogens Bohn og Patrick Fyrst)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s